Fundacja Rodzice Dzieciom we współpracy z Coca-cola HBC sp. z o.o. zorganizowała dzieciom i młodzieży kolejne wakacyjne warsztaty, w ramach projektu: „Smacznie zdrowo, kolorowo”.
Po kulinarnych wyczynach przyszedł czas na spotkanie traktujące o zdrowym żywieniu. „Witaminowa” pogadanka okraszona została namacalnie letnimi owocami, w przepięknej kolorystyce od zielonych winogron, poprzez krzyczące żółcie cytryn, moreli, arbuza, pomarańcze, do czerwono bordowych dojrzałych nektaryn, jabłek, brzoskwiń i wyciszających swym fioletem - borówek.
O smakach nie dyskutowano, po prostu rozkoszowano się do syta. Uczestnicy warsztatów przygotowali owocowa sałatkę w arbuzowych czarach. Smakowała wyśmienicie i stanowiła deser do wykonanych wcześniej kanapek i przekąsek. Tu świetnie zaprezentowały się białe sery i nabiały, pomidory, ogórki, papryki. Twórczy stół był przygotowany gustownie, lekko i zachęcająco. Biesiadę okrasiła swymi opowieściami pani Zuzanna Długosz, przewodnik muszyńskich Ogrodów Biblijnych, która w dalszej części warsztatów uczyła niezmordowanych uczestników sztuki składania serwetek.
Cieszymy się z udziału wszystkich dziewcząt i chłopców, a w szczególności tych najmłodszych dietetyczek i dietetyków, którym do przyrządzenia potraw wystarczyły własne paluszki. Pomysłowość nie znała granic. To z pewnością potencjał, który zaowocuje już niebawem, a na razie, po domowych, kulinarnych wyczynach małych „master szefów”, mamusiom zostanie do posprzątania rewolucyjna kuchnia.
Podziękowania należą się wszystkim rodzicom, zaangażowanym w wakacyjne działania z dziećmi. Oby nie brakło im pasji i siły do ukazywania najmłodszym, w różnym wymiarze, tego innego, smacznego, twórczego i przyjacielskiego kawałka świata.